De kracht van schrijven

De kracht van schrijven


Schrijven : we doen het allemaal. Het boodschappenbriefje, je To- do lijstje, kaartje voor de jarige , noem maar op...

Maar ik wil het graag hebben over het schrijven in een dagboek, schrift, journal. Het opschrijven van gedachten, gevoelens en alles wat je kwijt wilt op papier.
Schrijf jij over jouw gedachten, gevoelens of dingen die je meemaakt of bezig houdt ?

Wat is dat nu, die kracht van schrijven? 

Voor mij persoonlijk is schrijven heel erg belangrijk geweest in mijn Burn Out en depressies maar ook nu is het iets wat ik (bijna) dagelijks doe.
Als je schrijft laat je jouw gedachten en gevoelens, die je vaak niet zomaar met een ander bespreekt, vrij en vertrouw je toe aan het papier.
Het schrijven kan daardoor erg verhelderend werken en zorgt er voor dat dat volle hoofd leger wordt.
Je gedachten kan je zo ordenen en beter loslaten.
Door het schrijven van wat uit jouw binnenste komt maakt het ook makkelijker om te reflecteren op gevoel en gedachten.

Ik heb vaak gezeten met een lege pagina en pen voor me en gedacht: En nu?
Tot ik een bepaalde gedachte of iets van de dag ging beschrijven en er uiteindelijk woorden verschenen. Nadat ik had geschreven voelde ik mij altijd beter, lichter...

Elke dag even een moment voor mijzelf nemen en reflecteren op de dag, gevoel of gedachtes die ik heb: Het brengt mij rust, overzicht en vooral ook veel inzicht in mijzelf!
Ik heb schriften, notitieboekjes en journals : in de ene schrijf ik alleen, in de andere schrijf ik en teken daarbij en in weer een ander schrijf ik en plak ik ook plaatjes en stickers etc..... 
Net waar ik zin in of behoefte aan heb.
Schrijven kan er dus uit zien zoals jij dat graag wilt, doe wat goed voelt voor jou!

Wat ik een misvatting vind is dat er vaak in het thema "Kracht van Schrijven" gesproken over het schrijven over negatieve / vervelende/ belemmerende gedachtes/ gevoelens of gebeurtenissen.
Daar is natuurlijk niets mis mee en hiervoor is schrijven een krachtige tool die je kan gebruiken.

Dat doe ik ook, maar ik gebruik schrijven ook voor leuke dingen.

Herinneringen , mooie citaten, leuke gebeurtenissen waarover ik wil schrijven, nog even vasthouden aan dat gevoel.... Positieve gevoelens en gedachten die ervoor zorgen dat jij je goed of zelfs beter voelt. Dat op papier zetten, maakt ook dat je het herbeleeft, fijne gevoelens een plekje krijgen...
Schrijven zorgt dus voor meer rust, reflectie, ordening en zelfinzicht en zoveel meer ! En dat brengt positiviteit en een verhoogde energie in jezelf teweeg.

Een andere energie verhogende activiteit is het praktiseren van Dankbaarheid.
Regelmatig een moment nemen om te reflecteren waar jij dankbaar voor bent. Ook dat is een mooie reden om te schrijven. 

Zelf doe ik dit ook regelmatig. En in moeilijke tijden was dat niet altijd makkelijk. Ik bedacht daarom een lijstje voor mijzelf met onderwerpen om dankbaar voor te zijn, want er is elke dag iets om dankbaar voor te zijn !
Het laat ons zien dat er iets moois zit in elke dag : muziek die je hoorde, iets dat je las, een herinnering die opkwam.

In dankbaarheid zijn en daarmee bewust bezig zijn verhoogt de energie in jezelf. Het is een fijne tool om jou te helpen bij fijne gevoelens te komen en dankbaar te zijn. Er is namelijk elke dag iets om dankbaar voor te zijn, hoe klein ook... En daar bewust van te zijn en over te schrijven verhoogt een fijn gevoel. Het heeft mij zeker geholpen en doet dat nog steeds.

Deze lijst, die ik de Dankbaarheidslijst noem, gebruik ik voor mijzelf maar is ook door jou te gebruiken mocht je interesse hebben. Onderaan dit blog is de Dankbaarheidskalender te downloaden.

Gebruik hoe jij dat graag wil. Want de grootste regel bij schrijven is : Doe hoe het goed voelt voor jou! Er zijn namelijk géén regels.

Wat het ook is, weet dat je kan doen hoe jij het wil. Het kunnen enkele woorden zijn, pagina's vol, met plaatjes, stickers, in een simpel schrift of juist een mooi notitieboek... Alles is goed !

De kracht van schrijven : Een mooie bezigheid voor meer rust, reflectie, ordening en zelfinzicht. Het brengt een vol hoofd tot rust en maakt dat het hoofd leger wordt nadat gedachten zijn toevertrouwd aan papier. 

Schrijven verhoogt de energie in jezelf en laat je stil staan bij alles wat er in jouw leven gebeurt ; moeilijk en mooi!

Schrijf jij ? Wat brengt het jou?

Ga je schrijven? 

Vergeet dan niet de Dankbaarheidskalender te downloaden ! Helemaal gratis ;) 

 

Liefs  Martine

www.jouwvlinderkracht.nl

 

 

 

Dankbaarheidskalender 1
PDF – 1,2 MB 24 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.